Последно добавени
Покажи още статии

Последно добавени статии

Часовниковите кули на България - пазители на времето и историята ни Тези исполини, съхранили спомените на много поколения, внушително се издигат над площади и паркове. Напомнят за миналото, отмерват настоящето и ще продължават да бдят над нас и в бъдеще.
Прегледана: 6117
Добавена на: 16.05.2019
Източник: Opoznai.bg

В България могат да се видят много часовникови кули, превърнали се в символи на градовете, в които величествено се издигат. Някои от тях са на възраст няколко века и са станали свидетели на събития, оставили дълбок отпечатък в историята ни. Днес тези архитектурни паметници са емблематично място за срещи, а майсторски изваяните им силуети често присъстват на снимките на туристите. Подбрахме някои от най-известните часовникови кули в страната, които може да посетите по време на следващото си пътешествие.

Часовникова кула - Ботевград

Часовниковата кула в Златица е построена през 1777г. Когато чешкият историк Константин Иречек посетил града през 1883г събрал сведения, според които това е една от най-старите часовникови кули у нас.

Прочети цялата статия
Град Трявна – възрожденското сърце, което още тупти Легендите разказват, че високо в Тревненския балкан някога били летните дворци на Асеневци. Днес Трявна е един малък и уютен град, който цени и показва сътвореното от тревненските възрожденски майстори
Прегледана: 2868
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Трявна – този красив град в централната част на България е разположен в подножието на северните склонове на Стара планина и е една доста добра идея за разходка през уикенда (че и за повече), тъй като се намира на почти еднакво разстояние от София и Варна – около 250км.

Разположен в Централна Стара планина, град Трявна е подходящо място и за планински туризъм. До двата върха в района на Трявна – Голям Кръстец (2034 м) и Бъзовец (897 м), има обозначени туристически пътеки. На върховете са изградени параклиси – "Св. Иван Рилски" и "Св. София, Вяра, Надежда и Любов". В района са изградени кътове за отдих и заслони.

Други маркирани маршрути има на територията на природен парк "Българка", който обхваща част от територията на Трявна и Габрово.

В Трявна и района около града има немалко хотели и семейни къщи за гости, които предлагат настаняване.

Заведенията за хранене и развлечение в града са многобройни и предлагат интересни местни ястия, приготвени по стари рецепти.

Прочети цялата статия