Последно добавени
Покажи още статии

Последно добавени статии

Родни къщи на бележити българи, превърнати в музеи Надникнете в домовете на едни от най-изявените ни творци и общественици, за да се запознаете с техните корени и да видите къде са направили първите си стъпки. Стъпки, които най-вероятно са предопределили пътя към великите им дела, на които се възхищаваме и днес.
Прегледана: 5819
Добавена на: 19.09.2018
Източник: Opoznai.bg

В историята ни има много забележителни писатели, революционери и обществени дейци, оставили след себе си наследство за поколенията и формирали националното ни самосъзнание. Чудили ли сте какъв е бил техният произход, как са живели и откъде са тръгнали преди да се превърнат в образци и герои на своето съвремие? Решихме да съберем в една статия родните къщи на някои от най-изтъкнатите българи, които можете да посетите, за да видите света през техните очи.

Национален музей "Васил Левски" – Карлово

Едно от най-посещаваните места в Панагюрище е къщата-музей на Райна Футекова - главна учителка в девическото училище, която е само на 20 години, когато шие главното знаме на въстаниците. 22 април 1876 - деня на освещаването му, по желание на гражданите тя повежда тържествената процесия, възседнала отбран кон, препасана със сабя и револвер.

Прочети цялата статия
Град Трявна – възрожденското сърце, което още тупти Легендите разказват, че високо в Тревненския балкан някога били летните дворци на Асеневци. Днес Трявна е един малък и уютен град, който цени и показва сътвореното от тревненските възрожденски майстори
Прегледана: 2868
Добавена на: 19.05.2017
Източник: Vesti.bg

Трявна – този красив град в централната част на България е разположен в подножието на северните склонове на Стара планина и е една доста добра идея за разходка през уикенда (че и за повече), тъй като се намира на почти еднакво разстояние от София и Варна – около 250км.

Разположен в Централна Стара планина, град Трявна е подходящо място и за планински туризъм. До двата върха в района на Трявна – Голям Кръстец (2034 м) и Бъзовец (897 м), има обозначени туристически пътеки. На върховете са изградени параклиси – "Св. Иван Рилски" и "Св. София, Вяра, Надежда и Любов". В района са изградени кътове за отдих и заслони.

Други маркирани маршрути има на територията на природен парк "Българка", който обхваща част от територията на Трявна и Габрово.

В Трявна и района около града има немалко хотели и семейни къщи за гости, които предлагат настаняване.

Заведенията за хранене и развлечение в града са многобройни и предлагат интересни местни ястия, приготвени по стари рецепти.

Прочети цялата статия