6 дестинации, вдъхновили най-обичаните български автори, които може да посетите и вие

Много красиви местности и забележителности в нашата прекрасна родина са служили за вдъхновение на писатели и поети. Можете да ги посетите и вие, а защо не и да откриете своята муза и да напишете вашето велико произведение.

Източник:
Публикувано на:
06 Юни 2018
Рейтинг:
5.0 / 4 оценки
Сподели тази статия:
Брой преглеждания:
11923 бр.
Книгите могат да те отведат на неподозирани пътешествия из чудни места, но какво, ако някои от тях наистина съществуват, и можеш да ги видиш на живо? Приготви си фотоапарата и планирай следващото си пътуване, вдъхновено от българската литература. Събрали сме в кратък списък няколко забележителности, които са оставили следа в литературното творчество на едни от най-значимите български писатели. 

Дядо Стояновата воденица - Сопот


Снимка: Весела Пенева / Opoznai.bg

Ще започнем с Дядо Стояновата воденица, която служи за фон на първото геройство на Бойчо Огнянов - революционер и главно действащо лице в романа на Иван Вазов "Под игото". В нея той проявява храбростта си и спасява от турците внучката на мелничаря дядо Стоян. В града на Патриарха на българската литература дори я наричат Бойчовата воденица в негова чест. Тя е напълно реставрирана и може да я разгледате отблизо. Намира се на едно от изключително красивите места в полите на Сопотския Балкан.

Природна забележителност Ритлите - Врачански Балкан


Снимка: bulgariatravel.org

Ако имате път към Врачанския Балкан, може да видите къде Баба Илийца преминава през Искър. На мястото има паметна плоча и възстановка на лодката, с която Вазовата героиня от разказа “Една българка” преминава реката. Намира се в природна забележителност Ритлите на левия бряг на река Искър над село Лютиброд. Името на местността идва от приликата на скалните образувания със страничните прегради на волска кола (ритли). Те представляват четири почти успоредни отвесни скални стени, дълги 200м, а под тях преминава жп линия. По зъберите може да видите и останки от стари крепостни зидове. 

Етнографски комплекс "Дядо Йоцо" - Очин дол


Снимка: Николай Петров / Opoznai.bg

През 2005г в околностите на Очин дол - най-високо разположеното село във Врачанския Балкан, е открит паметникът на Вазовия герой Дядо Йоцо. Скулптурата, която е част от етнографския комплекс "Дядо Йоцо", представлява 5-метрова белокаменна фигура. Край скулптурата има красива цветна градина, панорамна беседка и механа. От това място може да се насладите на уникална гледка към най-красивата част на Искърското дефиле и да погледнете на свободна България през очите на "слепеца". 

Национален парк-музей "Шипка"


Снимка: Dennis Jarvis

Национален парк-музей "Шипка" е най-големият символ на героизма и силата на българския дух. Комплексът включва 26 паметника, възстановки на позиции, батареи и землянки, които пресъздават славните събития от Руско-турската освободителна война. Намира се в Стара планина, на 22 км от Габрово. Подвизите на смелчаците са въздействащо възхвалени в одата „Опълченците на Шипка” от Иван Вазов, в която той изразява дълбоката си почит към саможертвата на загиналите за свободата на родината. На това специално място всеки може да се възхити на волята и себеотрицанието им в името на свободата. За това свидетелства и богатата експозиция по етажите на Паметника на свободата. Тя включва колекция от ордени и медали, оръжие, знамена, лични вещи на участници в боевете, както и снимков и документален материал.

Черепишки манастир - Враца


Снимка: bulgariatravel.org

Освен Вазов, Алеко Константинов също е споменавал любими свои места в произведенията си. Едно от тях е Черепишкият манастир, който се намира на 29 км югоизточно от Враца, на самия бряг на река Искър. В своя пътепис “В българска Швейцария” го обрисува така: "А хубав е наистина; боже, колко е хубав този пусти Черепишки манастир! Извивките на шумящия Искър, притиснат от едната си страна със зелени и разцъфтели лесисти хълмове, препълнени със славеи; от другата страна притиснат от надвиснали разноцветни и разноформени гигантски скали, изпъстрени с пещери, в които се гнездят манастирските стада; по каменаците и сипеите на тези прошарени със зеленина скали весело се катерят и се мятат и припкат акробатите-ярета и дразнят апетита на плавно летящите над скалите орли; към творчеството на природата виждаме вече и делото на човешката ръка: в самото сърце на тези грандиозни скали зее новата незасъхнала рана - тунелът, с красива подковообразна извивка, а сърдитият Искър е обезсилен с разкошния железен на каменни стълбове мост, - и взето всичко, със сгушения и на дъното кацнал манастир заедно, представлява такава омайна картина, за каквато не ви дава понятие ни една от по-лесните и достъпни за разходки около българската столица."

Природен парк "Сините камъни" - Източен Балкан


Снимка: bulgariatravel.org

Природен парк "Сините камъни" е малко райско кътче, разположено в Източния Балкан. То изобилства от потоци, водопади, пещери, причудливи скали и просторни поляни с красиви цветя и горски животни. Името на парка идва от големия масив със сиво-син до виолетов цвят скали, които са най-голямото находище от този вид на Балканския полуостров. Намира се в Сливенската планина, на юг от областния център Сливен. Това е и мястото, където между гнездата на орлите се намира и хайдушкото гнездо на Йовковия герой Шибил. 

Със сигурност има още много места, привлекли вниманието на писатели и поети с красотата си, които може да посетите и вие. Припомнете си вечните разкази и романи на любимите ви български автори и сте готови за едно незабравимо пътешествие по стъпките на тяхното вдъхновение. 

Коментари

Коментирай 1000 символа